STATII DE TRATARE A APEI DE SUPRAFATA

Statiile de tratare a apei compacte ( modulare ) reprezinta o solutie tehnica eficenta cu costuri scazute, atat in instalarea cat si in mentenanta lor. Datorita designului sunt usor de transportat si nu necesita practic lucrari de constructii suplimentare apa de tratat ajungand la parametrii de potabilizare in doar cateva zile de la data inceperii montajului.

Fluxul de tratare

Instalaţiile PCAS sunt extrem de potrivite pentru tratarea apelor de suprafaţă (lacuri, râuri, etc.), care sunt, de obicei, ape cu un conţinut ridicat de suspensii solide, turbiditate şi posibilitate de bacterii (dintre care unele sunt patogene), viruşi şi plancton.

Instalaţia de tratare propusă constă dintr-o linie de bază de tratare fizico-chimică a apelor potabile de suprafaţă care garantează potabilitatea acestora prin următorul proces:

 • Pomparea apei de alimentare printr-un filtru grosier de retenţie.
 • Sistem de dozare reactiv:
  1. Reglarea pH-ului 7.2-7.6
  2. Dozare agent floculant
  3. Dozare oxidant (hipoclorit de sodiu)
 • Decantor lamelar
 • Rezervor de apă tratată.
 • Grup de pompare pentru alimentare filtre.
 • Filtre automate silex-antracit (carbune activ).
 • Post clorinare.
 • Panou de control si automatizare.

În funcţie de caracteristicile apei de alimentare această tratare generală ar putea necesita completare cu alte proceduri.

 

DESCRIEREA FUNCTIONARII SISTEMULUI

Coagularea / Flocularea / Oxidare / Control PH

Apele de suprapafata contin o mare cantitate de substante coloidale. Aceste substante au greutatea specifica foarte apropiata de cea a apei si in mod practic ele raman in suspensie timp indelungat. Acesata stabilitate a particulelor coloidale este data de faptul ca intr-o solutie apoasa in jurul acestor particule se formeaza pelicule cu sarcini electrice de acelasi sens, care fac particulele sa se respinga reciproc. In vederea accelerarii procesului decantarii se folosesc anumiti reactivi care prin dizolvarea lor in apa produc ioni de sens contrat particulelor coloidale. Neutralizarea partiala a acestor sarcini conduce la aglomerarea coloizilor in flocoane mai mari si mai grele reducand astfel timpul de depunere.

Prin acest proces de coagulare – floculare are loc o reducere considerabila a turbiditatii precum si a culorii apei. De asemenea in fazele de aglomerare si depunere a flocoanelor are loc si o antrenare partiala a substantelor organice si a bacteriilor continute de apa bruta.

Oxidarea are loc prin intermediul unei pompe dozatoare pentru hipoclorit de sodiu in conducta principala in scopul cresterii vitezei de oxidare a fierului si a materiei organice oxidabile. Prin aceasta procedura se elimina si diversele gaze aflate in apa (hidrogen sulfurat, amoniac, etc.) dar se si asigura protectie antibacteriana permanenta.

Datorita variatiilor de pH se impune corectarea acestuia in asa fel incat apele sa aiba un pH cuprins intre 6,5-8,5.

Cantitatea de substanta chimica dozata este in functie de caracteristicile chimice si impuritatile apei.

Sistemul este compus din:

 • pompa dozatoare de agent floculant (sulfat de aluminiu Al2(SO4)3)
 • pompa dozatoare pentru oxidare (dozare de hipoclorit de sodiu)
 • corectia pH-ului se face cu ajutorul H2SO4 98% sau a NaOH 40%.
 • tablou automat de control al dozajului
 • dispozitivul de injectie al agentilor chimici in conducta

Amestecare rapida

Amestecul are loc in tubulatura de reactie instalata in aval de sistemul de injectare a substantelor chimice pentru a asigura amestecarea energica a acestora cu apa, realizand astfel omogenizarea acestor substante chimice cu apa de tratat. Acest lucru asigura o performanta crescuta a utilizarii substantelor dozate.

Decantor lamelar

Decantarea apei este un proces de separare a particulelor solide din suspensie, prin actiunea fortelor gravitationale, astfel ca amestecul lichid-solid este separat in lichidul limpezit, pe de o parte, si suspensiile concentrate, pe de alta parte. Decantorul lamelar are părţi diferite, fiecare cu funcţia sa respectivă. Prima este camera de alimentare, în care intră apa cu dozare anterioară de substanţe chimice. În a doua cameră sunt instalate câteva pachete lamelare care permit apei să se ridice prin canale, rezultând o sedimentare a corpurilor solide. Corpurile solide depuse pe pereţi cad la baza decantorului unde sunt depozitate până la colectare.

Apa decantată trece într-o a treia cameră unde este stocată. Din această cameră apa va fi pompată către un sistem de filtrare multimedia: sylex - antracit.

Sistem Multimedia: Sylex-Antracit (carbune activ)

Multimedia este un mediu de filtrare pe baza de nisip cuartos de diverse granulatii, asezarea are loc in starturi multiple cu stratul superior din antracit. Principala aplicatie este filtrarea sedimentelor cu finete de pana la 10 microni, retinandu-se astfel impuritati mecanice si suspendate si se obtine o reducere a turbiditatii. Sistemul de filtrare este format dintr-o baterie de filtre TWIN care alimentează două unităţi sylex-antracit cu operare automată.

Apa din decantor este pompată către cele două filtre.

Apa curge prin interiorul fiecărui filtru de sus în jos de-a lungul primul strat de antracit (0,5 m.) în care particulele sunt reţinute între 20 până la 25 microni. Apoi trece printr-un strat de siliciu subţire (0,4-0,8 mm. / 0,5 m. în înălţime) pentru a fi colectată în cele din urmă de colectorul inferior acoperit de pietriş (1-2 mm.).

La evacuare, conducta de apă filtrată are un robinet de probă pentru a verifica în mod regulat eficacitatea filtrelor.

Procedura de regenerare(curatare) include urmatoarele faze:

 • 1. Spalarea inversa cu apa tratata si dezinfectata in care apa trece prin raiser apoi prin patul mediului filtrant; in acest fel mediul filtrant este complet expandat iar toate materiile straine sunt evacuate.
 • 2. Clatirea cu apa tratata (de sus in jos) si evacuarea la drenaj a eventualelor particule ramase in patul filtrant. Se realizeaza astfel si compactarea patului filtrant pentru a putea intra in ciclul de lucru.

Dezinfectia - se realizeaza prin injectia de hipoclorit de sodiu care are in principal rolul de a asigura protectia antibacteriana de-a lungul retelei de conducte pina la punctul final de utilizare. Dozarea solutiei se realizeaza computerizat cu ajutorul unei pompe dozatoare si a doi senzori (pentru masurarea on-line a clorului rezidual) montati in aval si in amonte de dispozitivoul de injectie de hipoclorit de sodiu.